sport.se
Sökknapp
Ishockey

Zibanejad bakom Rangers premiärseger

New York Rangers Mika Zibanejad åker mot Winnipeg-målet. Svensken stod för ett mål och tre assist i NHL-premiären. Foto: Mary Altaffer/AP/TT

Med Henrik Lundqvist i målet och nya finländska stjärnskottet Kaapo Kakko på isen fick New York Rangers en smakstart på NHL-säsongen. Men det var Mika Zibanejad som stal showen i 6–4-segern i premiären mot Winnipeg.
- Han gjorde allt för oss i dag, berömde tränaren David Quinn.

Men de får vänta på mål från Finlands stora framtidslöfte. I premiären hemma i Madison Square Garden vann Rangers med 6–4 mot Winnipeg, utan att Kakko var inblandad i något av målen. Han fick iväg tre skott på mål, inget av dem riktigt farligt.

Jag var taggad före matchen. Det var en bra start på säsongen, laget spelade bra. Förhoppningsvis gör jag mål nästa gång, sade debutanten till medier efter matchen.

Zibanejad glänste

I stället klev två blågula Rangers-veteraner och två nyförvärv in i händelsernas centrum. Henrik Lundqvist kunde med sina 43 räddningar se till att ta sin 450:e NHL-seger i karriären, och Mika Zibanejad visade laget vägen med ett mål och tre målgivande passningar. Svensken överglänste därmed Rangers heta nyförvärv; amerikanske backstjärnan Jacob Trouba och ryske poängmaskinen Artemij Panarin.

Det var tufft att börja med två tidiga utvisningar. Men vi jobbade in oss i matchen och det såg bättre ut ju längre det gick. Och man kunde se att samspelet blev bättre över alla kedjor, sade han.

Zibanejad fick medhåll av tränare David Quinn, som förutom att hylla sin poängkung i premiären, konstaterade att laget var mer effektivt än skönspelande.

Det var definitivt inte Picasso, det är säkert, Men vi hittade vägen till seger och i slutändan är det det som är viktigt, sade han enligt nhl.com.

Poängkungen nätade direkt

I Tampa var gästande Florida förvarnat om Nikita Kutjerovs näsa för mål. Men vad hjälpte det.

Det hann bara gå drygt sex minuter innan förra säsongens poängkung i NHL hade gjort 1–0, från vänstra tekningscirkeln i numerärt överläge.

Målet visade vägen för Tampa Bay – förra säsongens segerrikaste lag – som till slut tog en komfortabel derbyseger med 5–2. Victor Hedman var precis som förra säsongen en viktig kugge i försvaret och stod även för en assist, till Pat Maroons 4–2 mitt i den tredje perioden.

Förutom Mika Zibanejad hittade även kvartetten Rasmus Dahlin, Lucas Wallmark, Viktor Arvidsson och Filip Forsberg målet – och alla bidrog till sina lags premiärsegrar.

Dahlin satte slutresultatet 3–1 i Buffalos seger mot Pittsburgh och Wallmark inledde målskyttet i Carolinas hemmaseger mot Montréal, 4–3 efter straffar. Arvidsson och Forsberg gjorde Nashvilles två sista mål när laget besegrade Minnesota med 5–2.