sport.se
Sökknapp
Basket

Zahui: ”Tog inte på oss boxningshandskarna”

Amanda Zahui är missnöjd med Sveriges insats i kvartsfinalen mot Serbien i basket-EM. Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

Serbien utklassade Sverige och stoppade drömmarna om en historisk semifinalplats i basket-EM. Enligt Amanda Zahui saknades aggressiviteten mot ett tufft spelande hemmalag.
- De smällde oss på käften och vi smällde inte ens tillbaka, säger hon.

Förlusten med 87–49 i kvartsfinalen mot Serbien i basket-EM innebär att Sverige inte går vidare i slutspelet. Sverige missar också att knipa en plats i kvalet till OS 2020.

Men en ny chans väntar. På lördag möter Blågult Ryssland i en placeringsmatch, och vinnaren där får också en plats i kvalet till Tokyo 2020.

Jag är arg. Jag skulle kunna svära. Vi kommer inte att spela så här på lördag, det är det enda jag kan säga. Jag kommer ta alla känslor jag känner, och jag kommer ge det vidare till mina lagkramrater. Förhoppningsvis känner de likadant. Vi tar det därifrån och så kommer vi spela en grym match, säger Zahui.

Serbien inledde aggressivt mot ett Sverige som inte såg ut att vara beredda. I första halvlek hade hemmalaget tvingat fram sexton svenska bortkastade bollar, siffran för hela matchen blev 25. Hemmaspelarna själva hade bara 13 turnovers.

Serbien kom ut starkt och aggressivt, och vi visste inte vad vi skulle göra. Vi slog inte tillbaka. Det är ett problem, jag är inte ett fan av den formen av taktik. Om någon slår mig hårt i ansiktet vill jag slå tillbaka. Vi tog inte ens upp boxningshandskarna, säger hon och fortsätter:

De behövde inte ens spela fult, de smällde till direkt med jättebra försvar, och vi fick inte in bollen inside. För guardsen var det tufft, personligen kände jag inte av det.

TT: Pratade ni om att du inte fick bollen inside under matchen?

Ja, vi gjorde det. Sedan fick jag min tredje foul och sedan satt jag (på bänken).