sport.se
Sökknapp
Fotboll

Toppsegrar i Premier League – VAR i fokus

Sergio Agüero fick lägga om sin straff efter VAR-granskning. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

VAR har presenterat sig i Premier League. Inte mindre än vid tre tillfällen hamnade videotekniken i fokus när Manchester City vann med 5–0 borta mot West Ham.
- Det enda jag oroar mig över är om VAR gör ett misstag, säger Citys tränare Pep Guardiola.

Gabriel Jesus och Raheem Sterling hade redan gett Manchester City ledningen med 1–0 och 2–0 borta mot West Ham när VAR trädde in i handlingarna.

”Mentalt stark”

Med blotta ögat var det nästintill omöjligt att avgöra om Sterling var offside innan han spelade fram till Jesus 3–0-mål – men målet dömdes bort efter VAR-granskning.

Du måste vara mentalt stark när VAR inte är på vår sida. Vid 3–0 tänker du att matchen nästan är över, men vid 2–0 är det en helt annan historia, säger Pep Guardiola.

Sterling tog dock revansch på videosystemet – detta när han i den 75:e minuten fick sitt 3–0-mål godkänt efter en ny tajt offside-situation som granskades i detalj.

Sergio Agüero fick chansen att utöka ledningen från straffpunkten – men målvakten Lukasz Fabianski räddade. Straffen gick dock om då VAR visade att flera West Ham-försvarare var för tidigt in i straffområdet, innan straffen var slagen. Dessutom hade Fabianski lämnat sin mållinje för tidigt.

Det enda jag oroar mig för är om VAR gör ett misstag. Det har hänt ganska ofta tidigare, och då är det bättre om domaren tar ett beslut.

En perfekt start? Resultatmässigt, ja. Prestationsmässigt, nej. I första halvlek var vi slarviga med våra passningar, säger Guardiola.

Tottenham vände

Ett annat tippat topplag – Tottenham – var ett tag illa ute hemma mot nykomlingen Aston Villa. Men tack vare ett nyförvärv och en van målskytt såg man till att premiärdagen blev en lyckosam sådan.

Aston Villa ledde med 1–0 efter att John McGinn gett nykomlingen ledningen i nionde minuten. I matchminut 73 skulle dock Tottenhams nyförvärv Tanguy Ndombele kliva fram. Med ett kontrollerat avslut strax utanför straffområdet sköt han in kvitteringen.

Tottenham vann till slut med 3–1 sedan målmaskinen Harry Kane hittat rätt två gånger om i slutet.

Ett lag som inte är känt för att vräka in mål är Burnley. Men det var precis vad man gjorde hemma mot Southampton. Med tre obesvarade mål i den andra halvleken vann Burnley med 3–0.