sport.se
Sökknapp
Golf

Korthålet förstörde en pangstart för Ström

Linnea Ströms två slag under par gör att hon har häng på täten efter första rundan i British Open. Foto: Göran Söderqvist

Linnea Ströms två slag under par ger henne häng på täten efter första rundan i British Open. Allt frid och fröjd? Nja, inte riktigt. En trippelbogey var plumpen som saboterade en pangstart.
- Synd att det skulle komma en dag när spelet är så bra, säger hon.

Spridda skurar. Upp och ned. Bra och dåligt. Välj själva. Inom spannet ryms tio svenska golfarens rundor den första dagen på The Marquess’ Course i det lummiga skogsområdet utanför Woburn.

Det bjöds på hela spektrat av ansiktsuttryck. Från snudd på förtvivlan (Pernilla Lindberg) till pur överraskning (amatören Ingrid Lindblad) och nöjda bra-dag-på-jobbet-smajl (Anna Nordqvist och Lynn Carlsson).

Ström såg rätt belåten ut när hon kramade om caddien Tommi Ruissalo efter det avrundade paret på 18:e greenen. 70 slag, två under par och delad 21:a plats går inte att klaga på.

Fem under ett tag

Men det var inte långt från att 22-åringen kunnat bjuda på ett strålande leende. Nu fick hon hålla igen. Vad som var på väg mot ett resultat som placerat henne i den absoluta toppen stannade vid ett gott utgångsläge inför fortsättningen.

För det gick galet på ett enda hål. Det korta nummer 14. Riktigt galet, dessvärre. Ström berättar om vad som hände:

Ett dåligt utslag och jag fick ett jättesvårt närspel. Jag missade första slaget. Det andra gick över hela greenen.

Vips var ett förväntat par – eller bättre än så – uppe i sex slag och ett ras från minus fem till minus två.

”Det är surt”

Det är lätt hänt att det sker efter ett dåligt slag, men det är tråkigt när det är en så bra runda på gång. Det är synd att det blir en trippel. Jag hade hoppats på en dubbelbogey eller en bogey där, säger Linnea Ström.

Jo, det är mycket som är bra, men det är surt när jag känner att det kunde blivit så mycket bättre. Jag är ändå fyra under efter första nio.

Nordqvist stabil

Anna Nordqvist, med tre birdies och två bogeys, landade som delad 32:a, ett slag bakom Ström och gav sig själv chansen till en helg i Woburn. En lika solid fredag och hon tar sig vidare när startfältet klyvs på mitten efter andra rundan.

Spelet har varit stabilt sista tiden. Det är definitivt skönt att spela stressfritt. Det var otroligt stabilt i dag. Jag träffade många fairways, många greener och slog väldigt många bra puttar som var nära, men inte riktigt trillade i. Men så är det ibland.

Svingen känns bra, puttningen känns också bra, även om det är skillnad på att vara nära på att sätta dem mot att faktiskt sätta dem. Men överlag är jag nöjd, säger hon.

Carlsson på par

Lynn Carlssons 72 slag bokförs också på det blågula pluskontot. Kan hon upprepa något liknande lär hon klara kvalgränsen. Amatören Ingrid Lindblad debuterade med två slag över par. Inledningen med fyra raka birdies och minus fyra halvvägs balanserades med dubbelbogeys på vägen in.

Några slag måste dock kapas för att hamna på rätt sida av cutten. Det gäller även krassliga Caroline Hedwall (74) och i än högre grad Lina Boqvist, Camilla Lennarth och Jenny Haglund (alla 75).

För Frida Kinhult (77) och duon Madelene Sagström och Pernilla Lindberg (78) lär det knappast bli mer än en andra och sista promenad på parkbanan.

Sydafrikanskan Ashleigh Buhai leder, ensam på 65 slag. Ett slag bakom är Hinako Shibuno, Japan och Danielle Kang, USA. Kvartetten Park Sung-Hyun, Sydkorea, Charley Hull, England, Moriya Jutanugarn, Thailand och Megan Khang, USA skuggar på 67 slag.