sport.se
Sökknapp
Friidrott

Tilde Johansson vann guld i U20-EM

Tilde Johansson i Karlstads GP tidigare i sommar. Foto: Pontus Lundahl/TT

Tilde Johansson har tagit Sveriges första medalj i U20-EM i friidrott. Supertalangen vann finalen på 100 meter häck samtidigt som hon slog till med ett nytt personbästa.
- Shit, detta var otroligt, säger Johansson till Svenska friidrottsförbundets webbplats.

Den svenska supertalangen i friidrott, Tilde Johansson, har redan noterats för ett nytt svenskt juniorrekord i längdhopp den här säsongen.

Men 18-åringen är även mycket lovande i 100 meter häck – något hon återigen bevisade i dagens final när grenen skulle avgöras i U20-EM i Borås.

Där var Falkenbergstjejen först över mållinjen på tiden 13,16 – ett nytt personligt rekord (det tidigare låg på 13,38) och en notering som bara var 14 hundradelar ifrån Susanna Kallurs 19 år gamla svenska juniorrekord.

Shit, detta var otroligt. Tack för allt stöd, det betyder verkligen mycket, säger Tilde efter EM-guldet enligt Svenska friidrottsförbundets webbplats.

Tilde Johansson är nu historisk som Sveriges första guldvinnare någonsin på 100 meter häck i U20-EM. Tidigare har endast Helena Fernströms tagit brons på distansen, detta i Birmingham för 32 år sedan.

Susanna Kallur har däremot ett guld och ett brons från junior-VM 1998 respektive 2000.

Tidigare under dagen säkrade Johansson, som väntat, även en plats i söndagens längdhoppsfinal. Hon behövde bara ett hopp i kvalet på förmiddagen som mätte 6,48 meter.