sport.se
Sökknapp
Fotboll

David Luiz och Tierney klara för Arsenal

Kieran Tierney till höger lämnar Celtic och går till Arsenal. Arkivbild Foto: Jens Meyer/AP/TT

Ett av Premier League-topplagens ihåligaste försvar fick två förstärkningar i sista minuten. Det är Arsenal som förstärkt med rutinerade brassen David Luiz från Chelsea och Kieran Tierney från skotska Celtic. Samtidigt tappar Arsenal Alex Iwobi som är klar för Everton.

Arsenals försvar var ihåligt förra säsongen med 51 insläppta mål, att jämföra med Manchester Citys 23 och Liverpools 22. Och inte blev det bättre inför kommande säsong när backklippan Laurent Koscielny flyttade till Bordeaux tidigare i veckan. Oroliga Arsenalfans fick vänta in i det sista för att få två glädjande besked. David Luiz och Kieran Tierney förstärker försvaret.

Rutinerade Luiz

Först efter att deadlinen för övergångar gått ut kom beskedet att brassen Luiz, 32, lämnar Chelsea och återförenas med Unai Emery som var hans tränare i Paris Saint Germain innan han gick till Chelsea 2016.

David har stor erfarenhet och jag ser fram emot att jobba med honom igen. Han är en välkänd spelare och bidrar till att förstärka vårt försvar, sade Emery.

Tidigare på kvällen stod det klart att vänsterbacken Kieran Tierney, 22, lämnar Celtic för 25 miljoner pund, drygt 290 miljoner kronor. Därmed blev han den dyraste spelaren som lämnat den skotska ligan.

Han är en mycket talangfull spelare som kommer fortsätta att utvecklas. Han utökar våra möjligheter försvarsmässigt och jag ser fram emot att få honom i laget.

Iwobi lämnar

Totalt värvade Arsenal, som slutade femma senaste säsongen, sex spelare inför den kommande. Allra mest betalade man för ivorianske anfallaren Nicolas Pépé som kostade 840 miljoner kronor att köpa från franska Lille, Arsenals dyraste värvning hittills.

Sent på torsdagen meddelades även att den offensive yttern Alex Iwobi lämnar Arsenal. 23-åringen är klar för Everton och har skrivit på ett femårskontrakt. Iwobi, som har gjort 36 landskamper för Nigeria, lämnar enligt BBC för en summa på 34 miljoner pund, runt 400 miljoner svenska kronor.