sport.se
Sökknapp
Basket

Sverige är klart för OS-kval efter EM-vinst

Regan Magarity avslutade på topp i basket-EM och gjorde tolv poäng. Hennes bästa notering i landslaget. Foto: Darko Vojinovic

Sverige är klart för kval till OS efter en rysare. Det blev till slut vinst med 57–52 mot Ryssland i den avslutande matchen i basket-EM.
- Det är helt otroligt, säger Kalis Loyd.

Inför den avslutande placeringsmatchen i EM var Sverige återigen kraftigt nederlagstippat. Blågult hade en tung förlust i kvartsfinalen mot Serbien (49–87) bakom sig, och hade visat upp ett allt annat än imponerande spel. För motståndet stod Ryssland, rankat åtta i världen, och som vunnit två matcher mot de svenska basketdamerna innan mästerkapet.

Men Blågult visade att de återhämtat sig efter den serbiska krossen och vann mot Ryssland med 57–52. Vinsten ger Sverige en plats i kvalet till OS i Tokyo 2020.

Efter allt vi har gått igenom, all tid, det är så otroligt värt det, säger Loyd som var poängbäst i Sverige med 16.

Vi var lite negativa efter Serbien, det var tufft. Men jag tycker att vår coach (Francois Gomez) var bra, han vände på situationen och gav oss den större bilden. Att det är OS-kvalet vi ville ha, att det vore jättestort för Sverige om vi klarade det. När han vände på det så fick man helt plötsligt hopp och fattade att vi kan göra detta.

Magaritys bästa match

Sverige inledde kampen om kvalplatsen starkt. 23-åriga Regan Magarity fick spela från start för första gången i mästerskapet och gjorde sin bästa match hittills. Defensivt lyckades hon hålla den ryska stjärnan Maria Veedeva nere på bara sex poäng i första halvlek (15 totalt).

Lagkaptenen Elin Eldebrink gjorde inte ett enda poäng mot serberna, men klev fram offensivt mot Ryssland och hade gjort nio poäng (14 totalt) när Sverige ledde med 27–26 efter tjugo spelade minuter.

Vi spelade aggressivt och satte tonen tidigt i anfall. Coacherna hade satt en väldigt bra gameplan som vi följde, säger Loyd.

Frida Eldebrink avgjorde

I den tredje perioden lyckades Sverige rycka till sig en sexpoängsledning. Ryskorna åt upp övertaget, men Frida Eldebrink satte en buzzertrea och ordnade en blågul fyrapoängsledning inför de sista tio minuterna.