sport.se
Sökknapp
Friidrott

Svea hovrätt avvisar Bahtas överklagan

Meraf Bahta är avstängd fram till den 1 september. Foto: Jessica Gow/TT

Långdistanslöparen Meraf Bahta är avstängd fram till den 1 september efter sin dopningsförseelse. Men 30-åringen ville bli frikänd tidigare och lämnade för en vecka sedan in en stämningsansökan riktad mot Riksidrottsförbundet till Svea hovrätt. Nu kommer beslutet: Svea hovrätt avvisar Bahtas överklagan, rapporterar Sveriges Radio.

Svea hovrätt menar att rätten inte är behörig att pröva frågan. I stället hänvisar man till Riksidrottsförbundets stadgar och slår fast att det är idrottens skiljedomstol, Cas, som är högsta beslutande instans, rapporterar Sveriges Radio.

Meraf Bahta stängdes av fram till september i år efter att hon vid tre olika tillfällen under tolv månader brutit mot idrottens antidopningsreglemente gällande vistelserapportering.

”Upprättelse”

Men 30-åringen ville bli frikänd tidigare och överklagade till hovrätten för att få avstängningen ogiltigförklarad eller upphävd.

Hennes ombud menade bland annat att det begåtts flera rättsliga fel under handläggningen av fallet. I samband med överklagan uttalade sig Ulf Johansson, tränare i Bahtas klubb Hälle IF.

Meraf vill ha upprättelse och rättelse, det är grundorsaken, sade Johansson till Expressen i förra veckan.

”Oerhört tuff”

Men avstängningen står alltså kvar vilket innebär att Bahta är fri att tävla i friidrotts-VM i Qatar, som börjar först den 28 september och sedan pågår till den 6 oktober. Däremot har hon bara en knapp vecka på sig att kvala in till mästerskapet.

Hon har sex dagar på sig ungefär, det är den 6 september som är sista dagen att kvala till VM. Det är ett litet, litet fönster hon har, en oerhört tuff uppgift. Det hon kan göra nu är att träna på som vanligt och framför allt kanske ha fokus på nästa sommar med både OS och EM. Då skulle hon ha tid att komma bra förberedd, sade svenska förbundskaptenen Karin Torneklint till TT i början på juli.