sport.se
Sökknapp
Fotboll

Succé för Henrik Larsson i tränarcomebacken

Henrik Larsson segrade i sin comeback på Helsingborgs tränarbänk. Foto: Conny Sillén/TT

Nio raka matcher utan seger och inte en trepoängare på bortaplan sedan i augusti förra året. Men Henrik Larsson-effekten kom direkt i den allsvenska omstarten när Helsingborg bortabesegrade Örebro med 1–0. 
- Det känns bra att vara tillbaka i allsvenskan. Det är Sveriges högsta serie som jag gillar mycket, säger Larsson.

I november 2016, efter skandalscenerna på Olympia och nedflyttningen till superettan, lämnade Henrik Larsson sitt uppdrag som tränare i Helsingborg IF.  

Men på fredagskvällen gjorde alltså Larsson comeback som HIF-tränare efter att han tagit över efter sparkade Per-Ola Ljung för en och en halv vecka sedan. Då bröt HIF en trend på nio raka matcher utan seger samtidigt som nykomlingarna från Skåne tog första trepoängaren på bortaplan sedan i augusti förra året.

Med tanke på den lilla tiden vi haft tillsammans så tycker jag att det ser bra ut. Men det är inte så att jag sitter här och tar åt mig äran, utan det är spelarna och föregående tränare som har satt ett gediget försvarsarbete och sen så har vi skruvat på det. Och försökt våga komma fram lite mer, säger Larsson efter 1–0-segern mot Örebro.

Det är väl ett hundraprocentigt ”Henrik Larsson-lag” det här i dag. Nej, jag skojade bara, som jag sagt hela tiden så kommer jag inte ändra så mycket på gruppen.

Landslagskaptenen Andreas Granqvist var tillbaka i Helsingborgs mittförsvar efter sina ljumskproblem som hållit honom borta från spel i nästan två månader.

Den kändes faktiskt överraskande bra, ingen direkt smärta. Kanske i något moment bara men det försvann direkt. Så jag är otroligt glad för det. Kände mig lite trött på slutet förstås, det var ju mina första 90 minuter på ett antal månader, säger Granqvist och fortsätter:

Vi har försökt släppa lite i anfallsspelet och i försvarsspelet. Det gav utdelning i försvarsspelet i dag då vi höll nollan som var väldigt viktigt och vi skapar mycket chanser som vi kanske inte har gjort innan, säger han.

Det är alltid viktigt att vinna matcher. Och det är klart, nio omgångar utan seger, fortsätter det så, går det fort i tabellen, svarar Andreas Granqvist och tillägger:

I den 37:e minuten gjorde Rasmus Jönsson matchens enda mål då han löpte sig fri i djupet och elegant chippade bollen över målvakten Oscar Jansson. På stopptid blev det sedan dramatiskt då ÖSK tryckte in bollen i mål, men målet dömes bort på grund av ruff mot HIF-målvakten Kalle Joelsson. Vilda protester utbröt sedan bland hemmapubliken och Örebrospelarna.