sport.se
Sökknapp
Friidrott

Inget VM för Semenya: ”Väldigt besviken”

Caster Semenya. Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Dubbla olympiska mästaren Caster Semenya kommer inte att delta vid friidrotts-VM i höst. Detta står klart efter att Schweiz federala domstol beslutat att låta Internationella friidrottsförbundets (IAAF) omdiskuterade hormonregeln träda i kraft. "Jag är väldigt besviken över att inte få försvara min hårt förtjänade titel", säger Semenya i ett uttalande.

Med två månader kvar till friidrotts-VM kom beslutet som Caster Semenya fruktat. Den sydafrikanska 800-meterslöparen får inte delta vid friidrotts-VM – om hon inte medicinerar ned sina naturligt höga testosteronvärden. Något 28-åringen tidigare sagt att hon vägrar att göra.

Detta står klart sedan Schweiz federala domstol valt att ändra sitt tidigare beslut, och istället följa Internationella friidrottsförbundets regler. Regeln som nu träder i kraft säger att kvinnliga elitidrottare med för höga testosteronvärden – som Semenya – måste sänka dem för att få delta i vissa tävlingar.

”Jag är väldigt besviken över att inte få försvara min hårt förtjänade titel, men det här kommer inte stoppa mig från att kämpa för de mänskliga rättigheterna som alla kvinnliga idrottare förtjänar”, säger hon i ett uttalande.

Tisdagens händelse är bara en del i en lång och utdragen kamp mellan Semenya och IAAF – och den är inte över än. Hon har tidigare överklagat införandet av IAAF:s regel till idrottens internationella skiljedomstol, Cas, och där har det slutgiltiga beslutet inte kommit.

Vi kommer att fortsätta jobba med Casters överklagande och kämpa för hennes grundläggande mänskliga rättigheter. Ett lopp avgörs inte förrän på mållinjen, säger advokaten Dorothee Schramm.