sport.se
Sökknapp
Handboll

Sävehof ryckte till guld: ”Inget att förlora”

Oskar Sunnefeldt jublar efter SM-guldet med Sävehof, klubben han tillhört sedan barnaåren. Nu flyttar den talangfulle 20-åringen till danska ligan. "Nu har jag tagit det här SM-guldet, så nu kan jag vara ute ett tag", säger Sunnefeldt om flytten utomlands. Foto: Adam Ihse/TT

När SM-finalserien till slut skulle avgöras nådde Sävehof sin allra högsta nivå. Partillelaget vann med 27–20 i Alingsås, trots underläge med ett mål i paus.
- Vi hade inget att förlora, säger femmålsskytten Oskar Sunnefeldt om Sävehofs känsla efter paus.

Sävehof blev bara sjua i handbollsligans seriespel. Men i slutspelet slog man ut tabelltvåan Malmö och trean Skövde, före finalserien som Sävehof vann med 3–2 i matcher mot tabellfyran Alingsås.

En jämn finalserie avgjordes i andra halvlek. Alingsås ledde med 11–10 i paus. Men plötsligt stämde allt för Sävehof. Försvarsspelet, anfallsspelet och inte minst Agust Eli Björgvinssons agerande i målet.

Vi springer sönder dem, säger Oskar Sunnefeldt, 20-årig niometare som nu lämnar Sävehof.

Bra i första också

Rutinerade mittsexan Joakim Larsson blev bäste målskytt, med sju mål, i den avgörande finalen.

I första halvlek missade vi många öppna lägen. Annars tycker jag egentligen att vi hade förtjänat att leda med tre-fyra bollar i första med, säger Larsson.

Sävehoftränaren Andreas Stockenberg håller med. Och när hans lag väl ryckt till några måls ledning…

Tränaren lämnar

Andreas Stockenberg, med sin känslosamma stil som tränare, är en av flera profiler som nu lämnar Sävehof – trots SM-guldet. Stockenberg återvänder till småländska Amo (från Alstermo) i allsvenskan.

Känns skitbra. Det går inte att göra det bättre, säger Andreas Stockenberg om vad han åstadkommit på 1,5 säsonger som ansvarig tränare.

Vi har inte varit tillräckligt disciplinerade förrän i de två sista matcherna, tycker han om vändningen efter Alingsås ledning med 2–1 i matcher.

Det handlade bara om att få lite jävelskap i dem. Det har varit för välkammade pojkar i fem-sex år. Bekväma, säger Andreas Stockenberg.

Stortalangen Oskar Sunnefeldt, som varit sävehofare sedan barnsben, går nu till danska Sønderjyske. Viktor Ottosson lägger av, efter sitt fjärde SM-guld.

Det är katastrof från vår sida. Vi bränner alldeles för mycket lägen. De får momentum, och vi hämtar oss aldrig riktigt, säger lagkaptenen Johan Nilsson.