sport.se
Sökknapp
Golf

Sänkt Hedwall helar sig med en dos zink

Caroline Hedwall är krasslig sedan sex veckor tillbaka men ställer ändå upp i British Open. Foto: Laurent Cipriani/AP/TT

Först däckad av ett magvirus och efter det följde en förkylning som gick över i halsfluss. Caroline Hedwall mår inget vidare – men att avstå British Open är uteslutet.
- Egentligen skriker min kropp efter att få ta det lugnt i en vecka, men det får bli senare, säger hon.Den tillfälliga lösningen? En dos zink.

Hedwall hostar rejält och ofta. De kalla nordliga vindarna på drivingrangen i Woburn var knappast idealiska för luftrören under de 30 minuter hon nötte slag.

Det är inne på sjätte veckan och det har varit olika grejor. Jag mår inte så bra och kommer knappt ihåg hur det känns att känna sig ”hundra”, säger hon.

Han tyckte att jag skulle beställa lite zink och så fick jag någon medicin. Jag tror att magviruset slog ut immunförsvaret. Det var flera andra spelare och caddies som åkte på det och de var sjuka i två, tre veckor. När jag mådde bättre åkte jag på en vanlig förkylning men kände mig bättre veckan innan Evian.

Trots halsflussen spelade hon årets fjärde major – och klarade kvalgränsen som enda svenska. Men notan kom efteråt. De senaste dagarna har Hedwall vilat så mycket och ofta hon kunnat och dragit ned på träningsdosen.

Jag tränar inte alls lika mycket som jag brukar göra utan får minimera. Jag försöker spara så mycket energi som möjligt.

Tappade sista dagen

17:e-platsen i Evian i söndags visade gryende form, trots hennes tillstånd. Om det var just trötthet som fick henne att tappa rejält på det sista varvet vet hon inte – men det kan mycket väl ha spelat in.

Det var en dålig söndag, men sett till förutsättningarna är jag nöjd med 17:e-plats. Att det inte gick så bra var nog en blandning av jag inte mådde bra, att jag inte varit uppe i en major på länge och dessutom var vädret inte optimalt.

Jag har spelat tre veckor i rad sjuk och nu blir det fjärde veckan. Det är klart att energin inte hänger med.

Hedwall gör sin elfte start i British Open – en tävling hon haft svårt att lyckas i sedan debuten på Sunningdale 2008. På tio starter har hon bara fått spela de sista två rundorna tre gånger. Förhållandet till linksbanorna har emellanåt varit tämligen ansträngt.

Det har gått lite upp och ned. Jag har haft svårt att acceptera vad som händer och till slut har det gått ut över spelet. Nu när jag blivit äldre tycker jag det är kul att spela linksbanor. Det är en utmaning. Egentligen borde de passa mig eftersom jag tycker om att spela på känsla.

Satsar mot Solheim Cup

The Marquess’ Course i Woburn är en helt annan sak, en klassisk parkbana med breda fairways att pricka.

Det är som vanligt att det första målet är att ta sig vidare efter två dagar. Sedan får vi se. Jag vet att spelet är där och det är bara att hoppas att det flyter på.

Oavsett hur det går i dagarna rullar det tajta spelprogrammet på för Hedwall – och det utan hänsyn till hennes hälsoläge. Nästa vecka väntar Scottish Open i North Berwick. Att hon inte bara plockar ihop klubborna och åker hem stavas Solheim Cup.

Europakaptenen Catriona Matthew tar ut laget om tio dagar. Hedwall vill förstås var en av tolv som spelar på Gleneagles i mitten av september.

Det är mycket som står på spel. Jag vill naturligtvis spela mig in i laget. Gör man inte det, kan man inte förvänta sig något.

Under onsdagen gick arrangörerna av British Open ut med att upplagan 2021 spelas på Royal Porthcawl i Wales. Nästa års British Open spelas på Royal Troon.