sport.se
Sökknapp
Fotboll

Så når Sverige fotbolls-EM 2020

Kommer Sveriges herrlandslag nå EM-slutspelet 2020? Foto: Henrik Montgomery/TT

Kniper Sverige en topp två-placering i gruppen? Eller måste Janne Anderssons landslag använda räddningsplankan Nations League? Det här är vad som gäller för att Blågult ska nå fotbolls-EM 2020.

Den totala poängskörden, först och främst. Sedan är det – enligt det europeiska fotbollsförbundet Uefa:s upplägg – inbördesmöten som gäller i stället för målskillnad för att skilja lagen åt.

Förutsättningarna betyder att Norge behöver få ihop fler poäng än Sverige, om förbundskapten Lars Lagerbäck och hans lag ska kunna ta sig förbi kollegan Janne Anderssons manskap. Vid samma antal poäng kommer det alltid vara Blågult som hamnar något hack högre upp i tabellen, tack vare tre gjorda mål på Ullevål.

Ettan och tvåan i varje grupp kvalificerar sig till EM, och med tanke på att Spanien redan har sprungit ifrån (18 poäng) handlar det mesta om andraplatsen.

Sverige har närmast Malta borta på lördag och sedan väntar Spanien hemma den 15 oktober och Rumänien borta en månad senare, två matcher som på förhand ser ut som de svåraste matcherna i det återstående EM-kvalet.

För Rumänien väntar Norge hemma den 15 oktober, Sverige och avslutningen borta mot Spanien den 18 november. Norge har Spanien den 12 oktober och Rumänien.

Om landslaget blir trea eller sämre i gruppen finns räddningsplankan Nations League. Efter att landslaget vann sin grupp mot Ryssland och Turkiet väntar i så fall playoff-spel i vår.

Den 12 juni till 12 juli. Mästerskapets matcher kommer att spelas i tolv olika städer: London (med Wembley som finalarena), Baku, München, Rom, S:t Petersburg, Amsterdam, Bilbao, Bukarest, Budapest, Köpenhamn, Dublin, Glasgow.