sport.se
Sökknapp
Basket

OS-kval på spel för Sverige

Regan Magarity vill att landslaget hittar tillbaka till svensk basket. Foto: Ieva Makare/LETA

För första gången har basketlandslaget chansen att nå kval till OS. Men då krävs seger mot Ryssland i placeringsmatchen i basket-EM.
- Det är dags att komma tillbaka till svensk basket, säger Regan Magarity.

Sverige blev en munsbit för Serbien i kvartsfinalen i basket-EM. Inför 6 400 högljudda hemmafans förlorade de svenska basketdamerna med 49–87 i Belgrad Arena.

Jag är förbannad. Vi kommer inte att spela så här på lördag, det är det enda jag kan säga. Jag kommer ta alla känslor jag känner, och jag kommer ge det vidare till mina lagkramrater, sade Amanda Zahui efter uttåget ur EM i torsdags.

För trots förlusten har Blågult en viktig match kvar i Belgrad. För första gången kommer ett kval till OS i basket genomföras. Sex europeiska länder får delta. De fyra semifinallagen i EM är klara – och nu ska fyra lag spela om de två återstående platserna.

För Sveriges del innebär det en placeringsmatch mot Ryssland. Vinnaren där får kvala till Tokyo 2020.

Ryssland är den viktigaste matchen för om vi vinner så spelar vi i OS-kvalet. Vi måste fokusera, göra en plan och få spelarna att följa den, säger Sveriges förbundskapten François Gomez och fortsätter:

Vi känner till Ryssland, vi spelade mot dem (före EM) och det blev två vinster för dem, men jag tror på mitt lag. Vi kan spela, kom ihåg matchen mot Frankrike. Ryssland är ett annat problem, men jag vet att vårt lag kan spela.

För spelarna gäller det att hitta tillbaka till känslan då Sverige vann mot Lettland i åttondelen.

OS-kval är ett jättestort mål. Det är dags att komma tillbaka till svensk basket, tillbaka till hur vi spelade i Riga, säger Regan Magarity.