sport.se
Sökknapp
Fotboll

Öppning för Krafth om Lustig omplaceras

Emil Krafth har flyttat närmare en plats i startelvan sedan två mittbackar fallit ifrån. Foto: Janerik Henriksson/TT

Frånvaron av ordinarie mittbackar kan innebära att Mikael Lustig omplaceras och kliver in bredvid Andreas Granqvist. En konsekvens?
- Flyttar Micke in som mittback, då tror jag att jag kommer att spela, säger högerbacken Emil Krafth.

Krafth står på tur att med en helt annan regelbundenhet sköta den defensiva högerkanten i Janne Anderssons landslag. Hittills har de 18 landskamperna kommit vid spridda tillfällen. Den dagen närmar sig då han – om han sköter sina kort och håller sin plats i successionsordningen – tar över efter Lustig.

Ordinarie mittbacken Victor Nilsson Lindelöf är hemma i Manchester för att bli pappa och Pontus Jansson är knäskadad. Dessutom finns frågetecken för Filip Helander, som dras med sviterna efter en stukad fot och som dessutom inte spelat på ett tag i Bologna.

Inga indikationer

Vem sätter Andersson i par med lagkaptenen Andreas Granqvist i EM-kvalet mot Rumänien på Friends på lördag? Helander? Eller högerbacken Lustig som då och då spelar på positionen i Celtic? Eller rent av Gustav Svensson, som har erfarenhet av att ta steget ned från mittfältet om så krävs?

Krafth, till vardags i Amiens i franska ligan, har skäl att hoppas att Janne Andersson väljer att satsa på rutinerade Lustig i mittförsvaret. Några indikationer på hur förbundskaptenen tänker har Krafth dock inte fått.

Nej, inte direkt. Han brukar skifta mycket och det är svårt att läsa av honom. Du vet inte om du ska spela eller inte. Det är väl först på träningen dagen före match som du får en indikation. Jag tror att Janne funderar fortfarande, säger Krafth.

Självklart vill man spela vid varje samling. Jag försöker göra det bra i klubblaget – och det har gått bra – sedan är det Janne som tar ut laget och det kan jag inte påverka.

Ska sätta tonen

Rumänien har skadeproblem, men hade ett starkt 2018 och är ett landslag på uppgång under förbundskaptenen Cosmin Contra. Men Emil Krafth ser allt annat än tre poäng som ett misslyckande i EM-kvalstarten. Sverige ska sätta tonen på Friends på lördag.

Det känns det som. Vi har många skickliga spelare. På hemmaplan och mot ett kanske lite sämre motstånd vill man ha bollen och styra spelet.