sport.se
Sökknapp
Fotboll

Norrköping vidare utan att imponera

Isak Pettersson, IFK Norrköpings målvakt. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Någon vidare god reklam för svensk klubblagsfotboll var det inte. Men IFK Norrköping är vidare till nästa omgång i kvalet till Europa League efter 2–1 – och 4–1 totalt – mot S:t Patrick's Athletic. Nu väntar Liepaja från Lettland.
- Jag vet inte så mycket om dem, men det är alltid kul att ställas mot nya lag, säger Isak Pettersson.

När klivet var taget till andra rundan i kvalet tackade Norrköpings spelare supportrarna för stödet. Och Isak Pettersson fick höra:

Managern Jens Gustafsson ville inte vara så ”kategorisk” när han fick frågan om fansen vet vad de pratar om.

Det var lite si och så i övrigt på Östgötaporten. Isak Pettersson fick oroväckande många tillfällen att visa varför han klassas som en av landet mest begåvade unga målvakter.

S:t Patricks är ett lag med tekniska kvalitéer jämförbara med ett hyggligt gäng från den svenska superettan. Men stora fajterhjärtan ska aldrig underskattas och klubben – som gick in till mötet efter 0–2 hemma på Richmond Park – fick ett utmärkt läge att stöka till det för Norrköping.

Pettersson visade klass

Petterssons enhandsräddning på Michael Drennans nick från nära håll var på det hela taget matchens prestation. Hur gick det där till, liksom? Vi frågade Pettersson och fick ett svar på hur man gör det svåra enkelt.

Jag kände att jag inte kunde gå ut på inlägget, så jag föll tillbaka på linjen. Sedan handlade det bara om att reagera och inte chansa.

Ett irländskt ledningsmål där, i den 35:e minuten, hade förstås spetsat till det hela. I stället stötte Jordan Larsson in 1–0 halvminuten senare. Den allsvenske skyttekungen har gjort viktigare och vackrare mål. Det var mer ett ”äntligen” över den fullträffen. Larsson hade inte haft en lyckad kväll fram till dess, med lama eller missriktade avslut trots vassa lägen.

Conor Clifford tryckte in 1–1 med ett mäktigt distansskott med 20 minuter kvar. Det borde ha väckt Norrköping. I stället skapade det panik. Irländarna tog över, hade bud på ett segermål.

Jag är otroligt glad att vi är vidare. Vi gjorde en väldigt bra först halvlek. 4–1 är ett ganska tryggt resultat, säger Jens Gustafsson.

Vi föll väl igenom lite grann, blev passiva och ängsliga, men vi fokuserar på första halvlek och att vi är vidare. Det andra får vi analysera framöver.

Liepaja nästa

Den individuella skickligheten, spelare för spelare, är påtaglig, med svenska klubblagsmått mätt rätt imponerande, men som kollektiv är IFK Norrköping så här långt 2019 en besvikelse. 24 allsvenska poäng på 16 matcher och sjunde plats i tabellen just nu är en bra bit under förväntningarna och rimmar illa med förutsättningarna.

Till internationell framgång – gruppspel i Europa League – är det långt. 4–1 totalt på S:t Patrick’s Athletic var ett litet steg på den vägen.