sport.se
Sökknapp
Ishockey

Niklas Kronwall lägger av efter 15 år i NHL

Niklas Kronwall har spelat sin sista match för Detroit. Foto: Tony Avelar/AP/TT

Han har vunnit allt en ishockeyspelare kan drömma om. Nu tackar Niklas Kronwall för sig efter 15 säsonger i NHL.
- Min resa som spelare för Detroit Red Wings slutar här, säger 38-åringen.

Nu meddelar en av svensk hockeys största spelare, Niklas Kronwall, att han lägger av. Detta bekräftar NHL-klubben på sin webbplats där det även framgår att den numera pensionerade försvararen kommer ta plats som rådgivare till klubbens general manager Steve Yzerman.

Och det är med en gedigen meritlista som den 38-årige backen från Järfälla, utanför Stockholm, väljer att dra sig undan.

Sedan Kronwall tog plats i Djurgården 1999 och fyra år senare tog klivet över till NHL har han bland annat hunnit med att vinna två SM-guld, en Stanley Cup-titel, ett OS-guld och ett VM-guld.

De säger att varje resa kommer till ett slut. Min resa som spelare för Detroit Red Wings slutar här, säger Kronwall i en video där han tar farväl av klubben.

”Otrolig ära”

Jag draftades av Detroit år 2000, tre år senare fick jag dra på mig tröjan för första gången. Det var en otrolig ära.

Jag var en 22-årig kille när jag kom hit från Sverige. Nu är jag 38 och har min familj här. Detroit har blivit vårt hem. Den här organisationen, den här staden och folket i Michigan har gjort mig till den jag är i dag.

Kronwall gjorde sig inte bara ett namn för sin skicklighet på isen utan även sin tuffa spelstil. Att bli ”kronwalled” blev ett uttryck som användes frekvent vid varje tillfälle som en spelare hade fallit offer för svenskens patenterade tacklingar i Nordamerika.

Tror på ny Stanley Cup-vinst

Tillsammans med svenska legendarer som Nicklas Lidström, Tomas Holmström, Henrik Zetterberg och Johan Franzén var Kronwall en del av Detroits storhetsperiod där laget fick lyfta Stanley Cup-bucklan för drygt elva år sedan.

Mitt bästa minne är när vi vann Stanley Cup 2008. Vi kommer komma tillbaka dit, men jag kommer inte vara en av spelarna när det händer nästa gång, säger Kronwall.