sport.se
Sökknapp
Fotboll

Svensk skadekris – Rolfö tvekar: ”Stort steg”

Fridolina Rolfö under söndagens träning med fotbollslandslaget på Gamla Ullevi inför tisdagens EM-kvalmatch mot Slovakien. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sverige hade sensationellt få skador under sommarens fotbolls-VM. Annat är det nu när spelare efter spelare tvingas lämna EM-kvaltruppen. Fridolina Rolfö, ett av många frågetecken, är tveksam till att starta mot Slovakien på tisdag.
- Det skulle vara ett stort steg, säger Rolfö.

Mittbacken Nilla Fischer (skadad hälsena) blev inte ens uttagen till den pågående EM-kvalsamlingen. Och den senaste veckan har hon fått sällskap på skadelistan av ett helt koppel landslagskompisar.

Mittfältaren Elin Rubensson försvann redan tidigt förra veckan på grund av en hjärnskakning och även anfallaren Anna Anvegård missade fredagens match i Ungern efter att ha drabbats av en muskelbristning i låret.

Båda står över matchen mot Slovakien på Gamla Ullevi på tisdag, och det gör också målvakten Zecira Musovic som har dragit på sig en ljumskskada och hon ersätts i truppen av Linköpingsmålvakten Emma Holmgren.

Stor skillnad i VM

Kontrasten är stor mot VM i somras då Sverige hade en nästan förbluffande frisk trupp och där knappt en enda spelare missade match på grund av skada.

Men om vi ser till de enskilda skadorna så är det traumatiska och olyckliga händelser, och utifrån det är det svårt att dra någon större slutsats om just den här samlingen, säger landslagsläkaren Houman Ebrahimi.

Men det slutar inte där. Ytterligare ett par–tre spelare är mycket tveksamma till att starta mot Slovakien, om de alls kommer till spel.

En av dem är Fridolina Rolfö. Wolfsburgstjärnan har varit borta från spel i princip sedan VM, men gjorde comeback i fredags när hon byttes in med en halvtimme kvar mot Ungern. Hon hann med att göra en assist och hoppas nu, född i Kungsbacka som hon är, på mer speltid.

Jag är laddad och redo. Det ska bli roligt att spela en andra match här mot Slovakien, och på hemmaplan och allting. Det känns kul, säger Fridolina Rolfö.

Tvekar själv

Läkarteamet säger att hon är redo att spela 90 minuter. Lite vanskligt efter så lång frånvaro, säger hon själv.

Önskvärt är att spela i första hand, sedan hur lång tid det blir, det är svårt att säga vad som är bäst för kroppen nu.

Risken är väl att det blir för hög belastning i och med att jag inte har spelat några 90-minutersmatcher. Det skulle vara ett stort steg men vi får se hur det känns på träningen i morgon (måndag), om jag känner mig redo.

Om inte Rolfö kan spela lär platsen till vänster i anfallet tas av Madelen Janogy, som spelade från start mot Ungern och gjorde två av Sveriges mål. Janogy åkte också på en smäll mot knät, men den stör henne inte alls.

Lagkaptenen Caroline Seger är mer osäker. Hon missade 5–0-segern mot Ungern och med en trilskande vadskada har hon inte kunnat träna för fullt under samlingen.

Många fans

Flera hundra svenska fans hade tagit sig till söndagens öppna och kylslagna träning på Gamla Ullevi men fick nöja sig med att se Seger köra ett kort pass med enkla övningar. Kollektivt var Rosengårdsmittfältaren bara med under uppvärmningen.

Vi har gjort det som vi har planerat på träningen i dag, sedan får vi se hur det ser ut i morgon (måndag). Vi kommer att använda den träningen också innan vi tar beslut (om hon kan spela), säger Houman Ebrahimi.

Dessutom är Bayern Münchenbacken Amanda Ilestedt fortsatt sjuk. Ilestedt missade fredagens match på grund av en förkylning och stannade kvar på hotellet också på söndagen.