sport.se
Sökknapp
Ishockey

Luleå förstörde festen: ”Visar hur bra vi är”

Luleå firar efter Petra Nieminens 4–1-mål. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Luleå blåste Linköping på guldfesten. När det blev vinna eller försvinna reste sig finalfavoriten och vann den tredje SM-finalen med klara 5–1.
- Alla bitar faller på plats. Nu visar vi hur bra vi är, sade forwarden och målskytten Melinda Olsson.

Hemmasupportrarna hade kraftsamlat och 2 875 åskådare trängdes i Stångebrohallen. De allra flesta festsugna och med guld för ögonen efter två imponerande insatser av deras lag i de inledande SDHL-finalerna.

Luleås backstjärna Jenni Hiirikoski utgick skadad i lördags och var ett frågetecken inför den tredje finalen. Hon kom till spel – och var en av de stora förgrundsfigurerna.

Hon är stenhård, så jag visste att hon skulle komma tillbaka. Hon är jävligt viktig både på och utanför isen. Hon är fantastisk. Jag skulle kunna stå här och rabbla hur mycket som helst om henne, sade lagkamraten Melinda Olsson.

Luleå spelade mer fokuserat än tidigare, gjorde färre misstag och genomförde matchen lika kyligt taktiskt som Linköping gjort i de två första matcherna. Landslagsmålvakten Sara Grahn fortsatte också att storspela i målet och tog 39 av 40 skott.

”Så jävla skönt”

Laget fick också en drömstart tack vare Melinda Olsson som sköt 1–0 redan efter 1.25.

När hennes lagkamrater åkte och bytte i numerärt överläge solokörde Luleåkaptenen rakt genom hemmaförsvaret och sköt i högra krysset.

Eter det målet var det Luleås match. Linn Peterson styrde in 3–1 i andra perioden i numerärt överläge och Petra Nieminen och Emma Nordin gjorde målen i tredje.

Jag är skitstolt att vi rättade till spelet i dag. Vi går in med press på oss, men hanterar det bra. Nu känns det otroligt skönt att få komma hem och känna stödet. Vi är otroligt taggade och vill visa våra fans en bättre prestation än senast.

Det blev inte riktigt som vi hade hoppats. De kom ut hårt och vi kom inte riktigt upp i vår kapacitet, sade Altmann.

Det var kul med så mycket folk, men Luleå har inget dåligt lag. I dag var de bättre, men det är fortfarande vi som är i ledning.