sport.se
Sökknapp
Golf

Linnea Ström: ”Är där jag ska vara”

Ett starkt British Open och Linnea Ström kan bli aktuell för Solheim Cup i september. Foto: Göran Söderqvist

Rundan med världsettan Ko Jin-Young i Arkansas var en ögonöppnare för den svenska talangen. Ko är mänsklig.
- Jag är nog i en fas där jag måste förstå att jag är en del av den här touren och är där jag ska vara, säger Linnea Ström.

Nykomlingen på den amerikanska damtouren, LPGA, är en av elva svenskor som på torsdag slår ut från första tee i British Open. Årets sista major spelas i Woburn, på hertigen av Bedfords gröna fält några engelska miles söder om Milton Keynes.

Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg vet båda hur det är att vinna golfens hetaste titlar och Caroline Hedwall har varit med länge nog för att utmana i täten om slagen sitter och puttarna ramlar i.

Ska 22-åringen från Hovås räknas in bland blågula spelare som kan hålla sig i toppen när det drar ihop sig på söndag? Varför inte? Kapaciteten finns där hur som helst redan nu. Det har hon visat.

Nyttiga timmar med Ko

Efter en något rörig start på LPGA-touren med byten av caddies och den tid det tar att anpassa sig till allt nytt, slog Ström till och kom femma i Ohio i början av juli. Veckan innan dess nådde hon 13:e plats i Arkansas.

Det var där hon fick några timmar med Ko. En chans att på nära håll studera världens just nu främsta golfspelare på damsidan. Imponerad? Jo vars, men inte direkt bländad av den sydkoreanska stjärnglansen.

Jag tänkte att det skulle bli jättekul, men när jag spelade med henne gick hon på par eller om det var ett över. Grejen med henne är att hon får ihop det över en hel tävling. Hon puttade inte så bra när vi spelade men hon hamnade på greenen och gav sig själv chansen. Har hon en bra puttdag är hon fyra, fem under.

Lysande karriär som amatör

Linnea Ström hade en lysande amatörkarriär bakom sig när hon förra året valde att göra golfen till sitt yrke. Efter ett framgångsrikt år på Symetratouren fixade hon kortet till LPGA. Det är ingen barnlek att klara steget från amatör till proffs. Många har försökt, betydligt färre har lyckats.

Jag trodde nog att jag skulle bli lite mer ”Oj, vad duktiga de är” när jag kom in på touren. Så har det inte varit och det visar väl att jag inte är så långt efter.

Innan jag kom femma i Ohio hade jag inte riktigt fått till det i en tävling. Då kändes det som att jag var tvungen att bevisa för mig själv att jag platsade där ute. Femteplatsen gav mig känslan att har jag en bra dag kan jag vara med där uppe i toppen.

Aktuell för Solheim Cup

Tillsammans med Madelene Sagström, 26, spås Linnea Ström en framtid på högsta nivå.

Vi har stora förväntningar på henne och det vet hon om. Hon kan hantera förväntningar också. Vid flera tillfällen i år har hon varit med och fajtats i toppen. Hon kanske inte har rutinen än att hålla i fyra varv. Ska man vinna en sån här tävling (British Open) behöver man ha fyra stabila rundor, säger Patrik Jonsson, coach för de svenska damproffsen.

Jonsson tror sig veta att även Catriona Matthew förväntar sig saker av Ström. Efter nästa veckas Scottish Open tar hon ut Europalaget som möter USA i Solheim Cup på Gleneagles i september.

Jag vet att både ”Madde” och Linnea har ögonen på sig. De kan komma med om de presterar, säger Jonsson.

Jag har ärligt talat inte tänkt mycket på det. Får jag spela blir det en jättestor bonus. Det är klart att jag jättegärna vill spela Solheim, men det är inget jag haft i huvudet. Fast har jag en bra vecka nu och en i Scottish Open, är jag nog inte helt borta.