sport.se
Sökknapp
Ishockey

Lehner går till Chicago

Svenske ishockeymålvakten Robin Lehner lämnar New York Islanders. Ny klubb blir Chicago.

Lehner gjorde succé i NHL-laget New York Islanders med en räddningsprocent på 93,0, näst högst i hela den nordamerikanska proffsligan. Men det blev bara ett år i klubben, den 27-årige före detta Frölundaspelaren flyttar västerut, skriver flera medier.

Chicago blir ny hemmaplan för svensken, genom ett ettårskontrakt värt 5 miljoner dollar. Där kommer han att konkurrera med kanadensiske 34-årige Corey Crawford, som dragits med skadeproblem de två senaste säsongerna.

Chicago Sun-Times reporter Ben Pope beskriver det som en dubbel överraskning, dels att den kontraktslöse svensken bara skrev kontrakt på ett år, dels att den nya adressen blev just Chicago. Han konstaterar att det blir en spännande kamp mellan Crawford och Lehner om vem som blir förste målvakt. Båda målvakternas kontrakt löper ut nästa säsong.

Robin Lehner uppmärksammades inte bara för sitt spel under årets säsong. Inför den delade han med sig av sin kamp mot missbruk och psykisk ohälsa. Vid årets NHL-gala tilldelades han Bill Masterton Memorial Trophy för att ha visat bäst idrottsanda, och höll sedan ett känslosamt och uppmärksammat tacktal som fick rungande applåder.

Jag skäms inte för att säga att jag har levt med mentala problem, men jag är inte mentalt svag, sade Lehner.

New York Islanders får i stället ryske målvakten Semjon Varlamov, som senast kommer från Colorado.