sport.se
Sökknapp
Fotboll

Landslagsersättningen – detta har hänt

På Fotbollsgalan i november förra året höll Nilla Fischer ett uppmärksammat tal om bristen på jämställdhet inom fotbollen. Foto: Erik Simander/TT

Debatten om jämlika landslagsavtal inom fotbollen fortsätter. Här är en bakgrund till DO:s utredning av Svenska fotbollförbundet.

+ September 2017: Efter att ha tagit EM-silver hamnar de danska fotbollsdamerna i konflikt med sitt förbund gällande ojämlika villkor och för dålig ersättning vid landslagsspel.

Landskampen mot Nederländerna den 15 september ställs in, men VM-kvalpremiären mot Ungern fyra dagar senare blir av tack vare ett preliminärt avtal. Den följande VM-kvalmatchen mot Sverige ställs dock in – Sverige tilldelas senare segern med 3–0 – och inte förrän i slutet av november kommer man överens om ett nytt fyraårsavtal.

+ November 2017: I Sverige lyckas inte parterna komma överens om ett nytt landslagsavtal, trots ett år av förhandlingar. Det svenska damlandslaget hotar därför med bojkott av Fotbollsgalan.

Men med bara fem dagar kvar till galan spikas ett nytt landslagsavtal som sträcker sig till och med 2020. ”Jag är glad att vi nu kan gå vidare och fokusera på det sportsliga”, säger Sveriges lagkapten Caroline Seger.

+ 20 november 2018: Landslagsstjärnan Nilla Fischer håller ett brandtal på Fotbollsgalan om orättvisorna inom dam- och herrfotbollen. Dagen efter uttalar sig herrarnas lagkapten Andreas Granqvist. Han säger att kritiken som riktas mot ersättningarna för landslagsdeltagande känns orättvis. Han tycker också att förbundet borde ha offentliggjort att herrarna har sänkt sin ersättning.

+ Mars 2019: USA:s damlandslag stämmer sitt eget förbund för könsdiskriminering. Spelarna anser att de har för dåligt betalt jämfört med herrlandslaget.

+ Juni–juli 2019: Svenska damlandslaget tar VM-brons i Frankrike. Debatten om det ekonomiska gapet mellan dam- och herrfotbollen lyfts på nytt inför och under mästerskapet. Damernas VM-bonus från Internationella fotbollsförbundet (Fifa) är markant mindre än herrarnas.

+ 7 juli 2019: Nina Rung, kriminolog och föreläsare, och Peter Rung, jämställdhetsstrateg och idrottsföreläsare, anmäler Svenska fotbollförbundet (SvFF) till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Skälet är misstänkt lönediskriminering i avtalen med dam- respektive herrlandslaget i fotboll.

+ Augusti 2019: Anmälan, och granskningen, välkomnas av flera landslagsspelare, däribland Rosengårds Caroline Seger. ”Upp med korten på bordet”, säger lagkaptenen. Fotbollsförbundet får fram till den 6 september på sig att lämna in ett redovisningsunderlag till DO.

+ 9 september 2019: Yttrandet blir offentligt. Förbundet skriver att ersättningarna som betalas ut till stor del är jämställda. Spelarna i herr- respektive damlandslaget får bland annat lika mycket ersättning när det gäller samlingar och vinstpremier, men förbundet vill inte avslöja vilka summor det handlar om. ”Om det är jämställt är det jättebra. Det ska vara lika för alla”, säger Caroline Seger.