sport.se
Sökknapp
Skidor

Landslagschefen får lämna: ”Känner stor sorg”

Jonas Peterson får lämna sin post som landslagschef för det svenska längdlandslaget. Foto: Naina Hel n Jåma/TT

Han efterträdde Rikard Grip som ny landslagschef för det svenska längdlandslaget i april. Nu får Jonas Peterson lämna sin post.
- Vi har haft olika syn på hur verksamheten ska skötas, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör och tillförordnad längdchef, till SVT.

Nej, det skulle jag inte vilja säga. Vi har helt enkelt landat i att det är bättre att han gör något annat och att vi hittar en annan lösning. Det har inte hänt något dramatiskt.

Till Aftonbladet säger dock Strömberg att ”man kan se det som ett misslyckande” att förbundet behöver byta ledare så tätt inpå säsongen, som börjar i november.

”Hade hoppats få leda laget”

Jonas Peterson själv är tagen av beskedet.

Jag hade hoppats få leda laget in i säsongen. Jag får försöka landa i det här nu. Jag har varit skidåkare själv och varit i skidmiljön i hela mitt liv och det här var så klart ett drömuppdrag för mig, det ska jag inte sticka under stolen med.

In i stället för Jonas Peterson kommer Karin Ersson och Lars Selin, som kommer att dela på ledarskapet, skriver förbundet på sin webbplats. Båda har tidigare haft roller inom förbundet, Ersson som utbildningschef och ansvarig för den nationella längdverksamheten, medan Selin närmast kommer från en roll som utbildningsansvarig.

Ny vallachef klar

”Både ledning och medarbetare ser mycket positivt på att Karin och Lars tar på sig uppgiften att leda landslagsorganisationen. Båda två är meriterade inom förbundets arbete med utveckling och utbildning och de har stort stöd inom organisationen. Lars har dessutom många års erfarenhet som landslagstränare”, säger Ola Strömberg till förbundets webbplats.

Det står också klart att Anders Niemi blir ny vallachef. Han har arbetat som landslagsvallare i tolv år och ersätter Urban Nilsson, som slutade i våras.