sport.se
Sökknapp
Tennis

Kyrgios stängs av – om han inte skärper sig

Nick Kyrgios. Foto: Koji Sasahara/AP/TT

ATP-touren har lessnat på tennisvärstingen Nick Kyrgios upprepade utbrott. Nu måste australiern skärpa sig. Annars väntar både en lång avstängning och böter.

Svordomar, kastade vattenflaskor, sönderslagna racketar och mer därtill. Det är sällan händelselöst när Nick Kyrgios spelar tennis, och genom sitt sätt att blanda briljant spel med regelbundna raserianfall har han blivit hela sportens favoritbuse.

Munkavle på banan

Kyrgios har fått ett ultimatum från ATP som innebär att han kommer att stängas av från touren i 16 veckor och böta motsvarande drygt 240 000 kronor, om han inte börjar bete sig. Under en period på sex månader, som startar när och om han bestämmer sig för att acceptera beslutet, får Kyrgios inte ställa till med några regelbrott:

Uppmärksammat ”toabesök”

Han är dessutom, enligt ett pressmeddelande från ATP, förpliktigad att ta hjälp från mental rådgivare medan han tävlar på ATP-touren, och under vinteruppehållet (november–december) måste han dessutom ta ytterligare assistans från en specialist inom beteendeterapi.

ATP:s utredning av Kyrgios inleddes efter en match i Cincinattis ATP-turnering i augusti. Efter att ha förlorat andra set lämnade 24-åringen banan utan lov för att gå på toaletten, som han uttryckte det. Men i stället för toabesök gick han ut i en korridor och slog sönder två racketar. Under matchen skickade han också iväg ett par svordomar mot domaren, och efter matchen dömdes han att betala drygt 1 miljon kronor i böter.