sport.se
Sökknapp
Fotboll

Asllanis krav efter dödsfallet: Dags att agera

Kosovare Asllani sätter press på Fifa. Foto: Fredrik Sandberg/TT

En iransk kvinna har avlidit efter att ha tänt eld på sig själv. Hon hade precis fått reda på att hon riskerade fängelsestraff för att ha gått på en fotbollsmatch. "Fifa – det är dags att agera", skriver svenska stjärnan Kosovare Asllani på Twitter.

Sahar Khodayari drabbades förra måndagen av svåra brännskador till följd av en självbränning utanför domstolen i Teheran. I mars greps hon efter att ha försökt smyga in på en fotbollsarena i Iran, där det är olagligt för kvinnor att gå på matcher.

Human Rights Watch (HRW) skriver att Sahar Khodayari släpptes mot borgen, men var tillbaka vid domstolen för att hämta sin mobiltelefon. Där ska hon ha fått beskedet att ett fängelsestraff på sex månader väntade. Kvinnans mentala tillstånd – systern berättar att hon led av bipolär sjukdom – ska ha försämrats under tiden i häktet.

”Det här är en tragedi och kan inte fortsätta längre. Fifa – det är dags att agera och inte fortsätta vara tyst. Vi måste hjälpa Irans kvinnor i kampen mot könsdiskrimineringen. Det handlar om mänskliga rättigheter”, skriver svenska stjärnspelaren Kosovare Asllani på Twitter.

”Hej Fifa – det är sedan länge dags att göra något för kvinnorna i Iran. Det här är inte okej. Vila i frid Sahar Khodayari, en väldigt modig kvinna!”, skriver Lindahl på Twitter.

Irans vicepresident för kvinno- och familjefrågor Masoumeh Ebtekar har bett det iranska rättsväsendet att undersöka dödsfallet. Khodayari har fått smeknamnet ”den blåa flickan”, en referens till hennes favoritlag Esteghlals färger.