sport.se
Sökknapp
Ishockey

Sico efter SHL-stödet: ”Släpper inte frågan”

Herrligan, SHL, går in med nytt ekonomiskt stöd till Damkronorna och kommer att bidra med 400|000 kronor per år i tre år. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Herrligan, SHL, går in med nytt ekonomiskt stöd och kommer att bidra med 400 000 kronor per år i tre år till Damkronorna. Men spelarförbundet, Sico, jublar inte över beskedet.
- Vi vill ha ett landslagsavtal för Damkronorna mellan Sico, som är spelarna, och SIF. Och i det avtalet vill vi också reglera den frågan. Så den frågan kommer inte vi släppa i ett eventuellt landslagsavtal ändå, säger Klara Stenberg på Sico.

För ett år sedan meddelade SHL att man tillsammans med Svenska ishockeyförbundet (SIF) tillförde maximalt 800 000 kronor för säsongen 2018–2019 för förlorad arbetsinkomst för spelare i Damkronorna.

Det här är en del av ett antal pusselbitar och det är bara att konstatera att här måste svensk ishockey ta sitt ansvar för att hitta en väg framåt i ett låst läge, säger Anders Källström, SHL:s styrelseordförande.

”Pusselbit”

Av pengarna som SHL gick in med förra året har 350 000 kronor inklusive sociala avgifter använts. Förbundet meddelar att återstående pengar, 450 000 kronor, ska användas till att ytterligare satsa på elitutvecklingen i svensk damishockey.

Nu lägger vi en pusselbit som varit uppe till diskussion, nämligen ekonomisk ersättning. Sen måste SIF göra sitt med de mjuka frågorna, kläder och resor och de bitarna, säger Källström.

Ville se en annan lösning

Ishockeyförbundet säger via ordförande Anders Larsson i ett pressmeddelande att man är nöjd med avtalet med SHL och att man ”mycket tack vare SHL kan lösa upp en av de viktiga delarna om ersättning som ger goda förutsättningar för våra fortsatta diskussioner (med Sico)”.

Det är helt och hållet ett avtal mellan SHL och SIF. Vi vill ha ett landslagsavtal för Damkronorna, ett avtal mellan Sico, som är spelarna, och SIF. Och i det avtalet vill vi också reglera den frågan. Så den frågan kommer inte vi släppa i ett eventuellt landslagsavtal ändå, säger Klara Stenberg på Sico.

TT: I ert första möte med förbundet lovade de att lösa den ekonomiska biten, tycker du inte att de gjort det?

Det kanske de har. Men det jag tänkte var att den frågan skulle lösas och regleras mellan spelarna (Sico) och SIF, säger Stenberg och fortsätter:

SHL kan ju också dra vinning av att göra detta, det är ju ett företag som vill stärka sitt varumärke vilket de gör nu. På ett bra sätt, jag säger inte att det är dåligt, men det kanske inte är optimalt.

”Kan bli fel”

Klara Stenberg poängterar att det är bra att ”någon går in och tar ansvar så att det händer något”.

Jag bara tycker att det kan bli fel eftersom jag representerar spelarna, och spelarna får inte se det här avtalet eftersom spelarna är Sico och avtalet är mellan två andra parter där det är sekretess.

Sico och SIF kommer nästa vecka att ha ett nytt möte. Bland spelarnas krav finns förutom den ekonomiska ersättningen ökad respekt från förbundet samt bättre reseförhållanden.