sport.se
Sökknapp
Friidrott

Kendricks jättehopp – slog Duplantis rekord

Sam Kendricks. Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

Sam Kendricks blev under de amerikanska mästerskapen i natt den stavhoppare som hoppat tredje högst genom tiderna. Med 6,06 suddade han även ut Armand Duplantis tidigare amerikanska rekord.

Som regerande världsmästare i stavhopp är Sam Kendricks en av de största favoriterna i höstens friidrotts-VM i Doha. Med drygt två månader kvar visar den 26-årige amerikanen att han kommer vara en av svenske Armand Duplantis absolut största utmanare under mästerskapet.

Kendricks slog under de amerikanska mästerskapen i friidrott till med ett jättehopp. 6,06 var nytt personligt rekord och bara Sergej Bubka och Renaud Lavillenie har hoppat högre än amerikanen.

Medan jag föll tänkte jag att; ”de kommer att komma och tackla mig”. Vi är en väldigt tajt grupp över hela världen i stavhopp, säger Kendricks som blev omsvärmad av gratulerande konkurrenter efter hoppet.

Hoppet betydde även ett nytt amerikanskt rekord. Ett rekord han tog över från Armand Duplantis. Den svenske höjdhopparen, som har dubbelt medborgarskap, hoppade 6,05 vid EM i Berlin förra sommaren.

Ett kontroversiellt rekord då Duplantis tävlade för Sverige. Vid den tiden utgick dock det amerikanska friidrottsförbundets regler från medborgarskap och inte vilken nation idrottaren tävlar för. I vintras skrevs reglerna om. Nuförtiden måste friidrottaren tävla för USA för att kunna slå amerikanskt rekord. Något som gör att Duplantis inte kan återta rekordet.