sport.se
Sökknapp
Friidrott

IOK vill ha svar: Kan OS-resultat påverkats?

Thomas Bach under IOK-mötet i Lausanne. Foto: Laurent Gillieron/AP/TT

Friidrottstränaren Alberto Salazar har stängts av för dopning, men frågetecken kvarstår kring Salazars adepter. Det vill nu Internationella olympiska kommittén ha svar på.
- Hur många idrottare har utretts och kan OS-resultat ha påverkats? undrar IOK-ordföranden Thomas Bach.

Salazar driver en träningsanläggning i Oregon i USA. Där ska han ha försett friidrottare med dopningsmedel och även ha manipulerat med aktivas dopningsprov. USA:s antidopningsorganisation Usada har efter en flera år lång utredning stängt av Salazar i fyra år.

Med bara tio månader kvar till nästa sommar-OS, i Tokyo, vill IOK få svar på om det dels kan finnas aktiva friidrottare som dopats av Salazar, dels om tidigare OS-resultat kan ha påverkats direkt eller indirekt genom Salazars dopningsverksamhet.

Vi ska följa upp de frågetecken som finns. Först av allt hur många friidrottare som man tittat på. Har alla som varit på träningscentret utretts? säger Bach.

Idrottarnas ansvar

Har man undersökt hela perioden som träningscentret funnits, eller bara en del? Kan det finnas några OS-resultat som påverkats direkt eller indirekt?

Det har sagts att de idrottare som tränat på Salazars träningsanläggning i Oregon inte själva har varit medvetna om att de tagit förbjudna preparat. Bach säger att detta inte ska påverka straffet för en dopad idrottare, att det är idrottarnas ansvar att inte ha fått i sig något dopningsmedel.

Några friidrottare som tillhör Salazars stall är just nu på VM i Doha. Det är nederländskan Sifan Hassan, som tog VM-guld på 10 000 meter och som även springer 1 500 meter, amerikanen Donovan Brazier, som vann 800-metersfinalen, samt tyskan Konstanze Klosterhalfen, som sprang 5 000 meter.

Utökade omtester

I samband med IOK:s möte i Lausanne säger Bach att man nu har beslutat att även dopningsprover som tas på OS-aktiva under månaderna före ett OS ska sparas i upp till tio år så att man kan göra omtester när nya testmetoder tagits fram. Hittills har enbart dopningsprover som tagits under spelen sparats.

Vid omtester av dopningsprover från tidigare OS har det upptäckts många dopningsfall och ett dussintal aktiva har blivit av med sina OS-medaljer.