sport.se
Sökknapp
Basket

Sverige föll blytungt i EM-kvarten

Sverige och Kalis Loyd (vänster) hade det jobbigt mot Serbien i kvartsfinalen i basket-EM. Foto: Darko Vojinovic

Sverige hade inte en chans i kvartsfinalen i basket-EM mot Serbien. Nu väntar Ryssland i kampen om en plats i OS-kvalet.
- Vi måste glömma detta, nästa match är den viktigaste i turneringen, säger Sveriges förbundskapten Francois Gomez.

Inför en högljudd hemmapublik på 6 400 personer som buade varje gång Blågult hade bollen – så fick sig svenskorna en lektion i effektiv basket.

Serbien var skoningslösa i sitt försvar och tvingade fram 25 bortkastade bollar, satte hälften av alla trepoängsförsök (14 stycken) och tvingade Sverige till dåliga avslut.

Det är svårt att säga vad som hände, men det är mitt ansvar. Vi hade svårt att hitta en bra balans mellan aggressivitet, kontroll och skjuta bollen, säger Sveriges förbundskapten Francois Gomez.

Den här matchen visade vi inte upp vårt bästa ansikte. Vi var inte redo för Serbien i dag, de spelar på en jättehög nivå. Mitt lag är jättebra, men vi måste spela vårt bästa om vi ska vinna och det gjorde vi inte.

”Du måste glömma om du förlorar”

Trots förlusten har Sverige en viktig match kvar i mästerskapet. På lördag spelar Sverige mot Ryssland. Vinnaren i den matchen får spela kval till OS 2020 i Tokyo.

Vi gav oss inte en hundraprocentig chans. Vi fick inte igång det. De är otroligt bra och vi var inte vårt bästa. Nu är det bara att ladda om och gå in med hundra procent, fortsätta att ha självförtroende, för vi har inget att förlora, säger Frida Eldebrink.

Det är mitt jobb. Du måste glömma om du vinner, och glömma om du förlorar. Vad kan du säga efter en 40-poängsförlust? Visa bilder? Nej. Vi får hoppas att vi visar oss från vår bästa sida på lördag.

Amanda Zahui hade det tufft och uppvaktades hårt av serberna, som lyckades neutralisera svenskan. WNBA-stjärnan fick knappt bollen i första halvlek och landade till slut på beskedliga nio poäng (16,8 poäng i snitt i EM) och tio returer.

Vi måste hitta henne mycket bättre mot Ryssland. Hon är en jättestor del av vad vi gör, och varför det har gått så bra för oss. Vi vet att andra lag kommer scouta oss, och särskilt henne, men vi måste hitta ett bättre sätt att få in bollen till henne, säger Regan Magarity.

För Serbien väntar Spanien i semifinal. I den andra matchen gör Storbritannien och Frankrike upp om en plats i finalen som spelas på söndag.