sport.se
Sökknapp
Ishockey

HV:s märkliga spelschema: ”Sorgligt”

HV71:s tränare Lucas Frey och nya amerikanska forwarden Julia Tylke i samband med upptaktsträffen inför seriestarten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Guldutmanaren HV71 spelar tolv raka hemmamatcher inom sex veckor under hösten. Sedan har laget elva raka bortamatcher efter nyår. Hur drar man mer folk till matcherna i SDHL med ett sånt spelschema?
- Det är den sorgliga delen av det, säger tränaren Lucas Frey.

Det är inte första gången den svenska damhockeyligan – som har seriepremiär på fredag – har haft problem med att göra bra spelscheman.

För två säsonger sedan började Luleå säsongen med fyra raka bortamatcher på lika många dagar i fyra olika städer.

Är man inte insatt i hur det är att sätta ett spelschema så kan man tycka att det borde vara lättare, men tyvärr är det väldigt komplext när alla klubbar har olika evenemang i sina arenor och man ska ta hänsyn till landslagsuppehållen, säger SDHL:s Angelica Lindeberg.

HV-tränaren Lucas Frey säger att hans lag accepterat spelschemat rent sportsligt:

Det är tufft, men det är som det är. Vi har försökt göra ändringar, men det har inte fungerat för de andra lagen, säger Frey.

Det är den sorgliga delen av det. I går hade vi HV-dagen tillsammans med vårt herrlag och vi hade en riktigt bra publiksiffra på dammatchen. Men när vi har så många hemmamatcher som i oktober kan det bli för mycket för publiken, säger han.

I fjol fick SDHL också kritik för slutspelsupplägget, både i omfång (det pågick i drygt fem veckor) och i matchupplägg. De sämre rankade lagen hade fördel av att spela två av sina tre första matcher i varje omgång på hemmaplan.

Det blir inte bäst av fem matcher redan i kvartsfinal utan från och med semifinal vilket gör att slutspelet blir en vecka kortare. Dessutom får det högst rankade laget två av de tre första matcherna på hemmaplan.