sport.se
Sökknapp
Fotboll

Hammarby vann rysarderby mot Djurgården

Alexander Kacaniklic sätter 2–0 bakom Tommi Vaiho. Hammarby vann derbyt mot Djurgården med 2–1. Foto: Anders Wiklund/TT

Den allsvenska guldstriden blir allt mer tät. Hammarby vann det stekheta Stockolmsderbyt efter tre gyllene minuter mot Djurgården.
- Hade vi inte vunnit i dag hade guldet varit kört, säger Muamer Tankovic efter 2–1-segern på Tele2 arena.

I stället har guldstriden nu blivit än mer tät – detta efter att ”Blårändernas” anmärkningsvärda oförmåga att vinna mot sina lokalrivaler i Stockholm återigen gjorde sig påmind när det för fjärde gången i år blev förlust i ett derby.

Mötet med Hammarby präglades till en början av betydligt mer kamp än skönspel, det vill säga en matchbild som inte direkt föll målglada ”Bajen” i smaken.

Det är en ganska jämn första halvek, men vi höll på att ställa till det för oss några gånger, säger tränaren Stefan Billborn och tillägger:

Två snabba mål

Ja, för den andra halvleken var bara åtta minuter gammal när Nikola Djurdjic bröt dödläget till de grönvitas stora glädje. Anfallaren kunde oattackerad nicka in Simon Sandbergs precisa inlägg bakom Tommi Vaiho – och bara tre minuter senare tvingades Djurgårdens målvakt återigen kapitulera.

Ännu en gång stod högerbacken Simon Sandberg för förarbetet när han frispelade Alexander Kacaniklic som distinkt sköt in 2–0 för Hammarby.

Jeppe Andersen drog kort därpå på sig sitt andra gula kort och blev utvisad – och då fick Djurgården plötsligt fart på sin offensiv.

Reduceringen kom i den 74:e minuten efter att Mohamed Buya Turay från nära håll tryckt en målvaktsretur från storspelande Davor Blazevic i mål – och efter det inleddes en intensiv kvitteringsjakt.

De pumpar in bollar i straffområdet och vi bara försvarar oss, men Davor gör en fantastisk match. Han ska ha beröm, säger Kacaniklic.

”Då hade det varit kört”

Trots jättelägen för Jacob Une Larsson, Nicklas Bärkroth och Emir Kujovic i en stark slutforcering blev det en ny derbyseger för Hammarby – som nu bara är tre poäng bakom Djurgården.

Det här handlade både om titeln och om prestige. En av de största matcherna jag har spelat, säger Nikola Djurdjic som har sin uppfattning klar:

Vi har fem raka segrar. Det är bara att fortsätta. Hade vi förlorat i dag hade guldet varit kört, säger han.