sport.se
Sökknapp
Fotboll

Gerhardssons resa till VM-semifinal

Peter Gerhardssons tid som förbundskapten började i regn och rusk i Varazdin. Sverige vann VM-kvalpremiären borta mot Kroatien med 2–0. Foto: Jessica Gow/TT

Peter Gerhardsson tog över som förbundskapten för damlandslaget när Pia Sundhage slutade efter EM 2017. Här är sju viktiga ögonblick under hans två år på posten, fram till onsdagens semifinal mot Nederländerna.

Gerhardsson första landskamp som förbundskapten var VM-kvalpremiären borta mot Kroatien. I Varazdin vann Sverige med 2–0 efter mål av Lina Hurtig och Kosovare Asllani men det var ingen vacker tillställning.

Regnet forsade ner och på en klafsig leråker till fotbollsplan tog Sverige tre poäng och grunden lades för Peter Gerhardssons framtida smeknamn: ”Rain man”.

Redan i den andra matchen såg Gerhardssons landslag ut att testas på allvar för första gången. Men VM-kvalmötet med EM-silvermedaljören Danmark i Göteborg ställdes in på grund av konflikten om ett nytt landslagsavtal mellan den danska spelarföreningen och Danmarks fotbollsförbund (DBU).

Det absolut tråkigaste var att våra fans, uppemot 10 000 som åkt till Göteborg för en fotbollsfest, inte fick se matchen, sade Gerhardsson efter beslutet.

VM-kvalet rullade på och både Sverige och Danmark radade som väntat upp segrar. Det såg ut att ge Sverige, efter wo-segern mot danskorna, ett stort övertag om direktplatsen till VM.

Men i Lviv, som en blixt från klar himmel (matchen sköts fram på grund av åskväder), förlorade Sverige med 0–1 mot Ukraina, och var helt plötsligt på samma poäng som Danmark.

Det var en hel del som gick fel, sade Peter Gerhardsson efter förlusten.

Kroatien tog oväntat en poäng borta mot Danmark i den nästa sista kvalomgången. Det gjorde att ordningen var återställd och Sverige gick in i den sista kvalmatchen, borta mot Danmark i Viborg, med vetskapen om att oavgjort skulle räcka till VM.

Jag går ju inte och njuter hela dagarna, det är ju ett jobb som ska göras också. Men jag kommer att kunna njuta fram till att VM börjar. Sedan ska vi börja vinna matcher där också, sade Gerhardsson.

Sverige gick som väntat vidare från grupp F efter segrar mot Chile (2–0) och Thailand (5–1). I gruppfinalen mot USA gav Gerhardssons sedan journalisterna något att tänka på när han bytte ut halva startelvan. Ett orutinerat Sverige förlorade med 0–2, men det verkade inte röra förbundskaptenen i ryggen.

En tät åttondelsfinal avgjordes i två ögonblick: först bröt Stina Blackstenius sin över ett år långa måltorka med sitt 1–0-mål och lite senare räddade Hedvig Lindahl en kanadensisk straff.

För Sverige väntade nu alla tiders fotbollsspöke i kvartsfinalen: Tyskland. På presskonferensen efteråt fick Gerhardsson frågan vad han tänkte om att Sverige inte hade slagit Tyskland på elva raka mästerskapsmatcher.

För mig är historia och vad som har hänt över många år, inte intressant. Det blir bara läckert om vi kan bryta den sviten i så fall.

Tvärtemot nästan alla förhandstips vann Sverige mot Tyskland i kvartsfinalen, med 2–1 efter mål av Sofia Jakobsson och Stina Blackstenius. Det var Sveriges första mästerskapsseger mot Tyskland på 24 år, och säkrade dessutom en OS-plats nästa år. Gerhardsson nöjd? Icke då.

Det finns inte en enda, vad heter det … mitokondrie i min kropp som skulle vara nöjd. Vi kommer att köra, sade Gerhardsson direkt efter matchen.