sport.se
Sökknapp
Fotboll

Gerhardsson: ”Hoppas att vi kan höja oss”

Det var en positiv känsla under måndagens träning inför träningslandskampen mot Österrike. Foto: Christine Olsson/TT

Damlandslagets match mot Österrike är sista testet innan VM-truppen presenteras. Och en viktig möjlighet till att hitta en bättre känsla i anfallsspelet än man hade mot Tyskland.
– Vi måste verkligen växla upp, säger Caroline Seger.

Sverige var aldrig riktigt nära att rå på Tyskland inför rekordpubliken på Friends arena (1–2) i lördags. Nu väntar Österrike borta för damlandslaget i den sista landskampen innan Peter Gerhardsson presenterar sin VM-trupp den 16 maj.

I ett sommarvarmt Maria Enzersdorf utanför Wien har landslaget försökt att slipa på detaljer i anfallsspelet – som behöver steppas upp för att Gerhardsson ska vara mer nöjd med prestationen efter tisdagens match.

Tyskland var det klart bästa laget vi mött och om inte vi kommer upp i nivå ser det ut som det gjorde. Jag hoppas att vi kan höja oss, säger han och utvecklar:

Mot Tyskland var vi alldeles för dåliga i för många faser, både i uppspelsfas och i djupledsspel. Den delen måste förbättras.

”Mer att ge”

Caroline Seger vill också se ett bättre anfallsspel, att man hittar den där känslan som inte fanns mot Tyskland.

De flesta känner att vi någonstans har så mycket mer att ge. Det vill jag gärna att vi visar i morgon.

Det handlar mycket om att lita på vårt passningsspel. När en motståndare pressar har man en tendens att bli stressad och ta felbeslut, det gäller att skapa ett understöd tidigt så att man kan spela ur den här pressen som Österrike kommer sätta. Och bara vara lugna i det och lita på oss själva, säger Seger och fortsätter:

Men vi måste upp dit. Och vi måste verkligen växla upp. Jag tror att det är jätteviktigt för oss, att få en känsla för det är så vi vill spela fotboll. Vi har visat tidigare, mot England i november spelade vi jättefin fotboll. Det måste utvecklas därifrån och inte gå åt andra hållet, det vill jag se i morgon.

”Sett bättre ut”

Både Seger och Gerhardsson ser dock Tyskland som en värdefull match både inför Österrike och stundande VM, trots att prestationen inte var den bästa.

Jag tror att det var bra att spelarna fick känna på när det gick undan. Österrike påminner om Tyskland, de är väldigt aggressiva och kliver väldigt högt. Eftersom djupledsspelet var dåligt var det en anledning att vi inte kunde dra isär motståndet, det tycker jag var det stora mot Tyskland, att vi inte fick till det. Det har sett bättre ut förut, säger Gerhardsson.