sport.se
Sökknapp
Fotboll

Genom åska och regn – här är Sveriges VM-resa

Hedvig Lindahl och Nilla Fischer tackade varandra efter semifinalförlusten mot Nederländerna. Foto: Janerik Henriksson/TT

Hällregn och åska hindrade inte Sverige i Rennes. Inte heller Tyskland fick stopp på Blågult i regionen Bretagne. Men Nederländerna såg till att landslaget tvingas ha ett annat slutmål i Frankrike-VM: Bronsmatchen mot England i Nice.

Matchklockan stod på 71.03 när matchen avbröts på grund av skyfall, åska och blixtar. Ovädret gav Sverige en stund, cirka 45 minuter, att fundera över hur de skulle få hål på Chile – och sedan var det Sverige som stod för smällarna. Kosovare Asllani skickade in första i krysset, sedan stod inhopparen Madelen Janogy för en fin soloprestation och ett kliniskt avslut fram till 2–0.

Sverige säkrade avancemang från gruppspelet med ett målkalas vid Medelhavskusten. Efter Linda Sembrants och Kosovare Asllanis mål bjöd Fridolina Rolfö – den skadeförföljda anfallaren som matchades försiktigt i början av VM – på ett distansskott som beskrevs som ett ”supermål”. Lina Hurtig och Elin Rubensson fastställde slutresultatet i storsegern.

Fyra dagar senare fick Sverige – som roterade friskt i startelvan trots att gruppsegern stod på spel – känna på hur tufft det är att hamna i ett tidigt underläge. Lindsey Horans fick öppet mål från 30 centimeter och sedan hade USA både tur med VAR-granskning och studsar när Tobin Heaths inlägg (?) gick via vänsterbacken Jonna Andersson och i en båge över Hedvig Lindahl till 2–0.

Kvällen i den franska huvudstaden tillhörde Sverige – och allra mest Hedvig Lindahl. Efter en tung säsong i Chelsea, där målvakten efter en tid inte längre ansågs vara klubbens förstaval, stod 36-åringen för en högklassig räddning när hon låg raklång i luften och styrde Janine Beckies VAR-straff till hörna. Dessförinnan hade Stina Blackstenius brutit sin långa måltorka när hon gjorde 1–0 i 55:e minuten.

Inte en seger i mästerskap, VM, EM och OS, mot Tyskland på 24 år. Det blev mardrömssviten som raderades i ett, för den här gången, högsommarhett Rennes. Visserligen fick Tyskland en drömstart med Lina Magulls mål i 16:e minuten, men sedan var det Sverige som via sitt smarta taktiska upplägg, löpstyrka och bländande försvarsspel vände till en seger. Sofia Jakobsson satte 1–1 i 22:a och Stina Blackstenius gjorde 2–1 tidigt i andra halvlek.

Dramat i sydöstra Frankrike inleddes redan innan matchen. Nathalie Björn, som skulle få chansen på mittfältet, fick feberkänning och Elin Rubensson var raskt tillbaka i startelvan igen. Och inte blev det särskilt lugnare när semifinalen väl var i gång. Nilla Fischer träffade stolpen, Vivianne Miedema träffade – via Hedvig Lindahls fingertoppar – ribban och mötet var mållöst efter ordinarie tid. Nio minuter in i förlängningen satte sedan Jackie Groenen 1–0-målet som skulle bli avgörande.