sport.se
Sökknapp
Basket

Spanien tog nytt EM-guld

Spanien och Laura Nicholls försvarade sin EM-titel när man slog Frankrike i finalen i Belgrad med 86–66. Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

Historien upprepade sig när Spanien tog sitt fjärde EM-guld i basket. Finalen mot Frankrike blev en uppvisning av spanjorskorna som vann med 86–66. Bronset gick till Serbien som slog Storbritannien med 81–55.

Inför söndagens EM-final var frågan om världstvåan Spanien skulle bli första lag på nästan trettio år att försvara en EM-titel eller om fyran Frankrike kunde bryta sin svit av silvermedaljer och äntligen bli mästare igen.

Spanien slog Frankrike i finalerna 2013 och 2017 medan Serbien stod i vägen för ett franskt guld 2015.

Strålande skytte

Ett fantastiskt skytte av Spanien som inledningsvis satte sex av åtta treor bidrog till ledning 32–21 efter bara en period. Samtidigt hade Frankrike svårt att få till enkla poäng och man låg under med 17 poäng som mest i andra perioden.

Fransyskorna lyckades få ner det under tio poäng i tredje men de rutinerade spanjorskorna, anförda av Marta Xargay som satte fem treor och gjorde totalt 23 poäng, spelade ut och segern var aldrig i fara.

Senast ett lag försvarade ett EM-guld var 1991 då Sovjetunionen tog sitt sista guld.

Serbiskt brons

Hemmanationen Serbien vann klart i bronsmatchen mot Storbritannien. Serbien fick klara sig utan handskadade storstjärnan Ana Dabovic som gjorde 19 poäng mot Sverige i kvartsfinalen. Trots det öste man på med samma fina trepoängskytte och täta försvarsspel och ledde med 25–16 efter första perioden.

Storbritannien som aldrig gått så här långt i ett EM tidigare, kom dock tillbaka och hade underläge 33–35 i slutet av andra men närmare än så blev det aldrig. Serbien vann med 81–55 och tog sin blott andra EM-medalj.