sport.se
Sökknapp
Friidrott

Duplantis första proffsdag: Framtiden tryggad

Armand Duplantis mötte pressen i Stockholm under sin första dag som friidrottsproffs. Foto: Sören Andersson/TT

Stavstjärnan Armand Duplantis hann knappt lämna collegelivet så hade han skrivit sitt första lukrativa sponsorkontrakt. Nu slipper den svenske Europamästaren bekymra sig om pengar.
- Med det här avtalet har han tryggat sin framtid, säger hans agent Daniel Wessfeldt till TT.

Duplantis mötte pressen i Stockholm på tisdagen på vägen till Oslo för sin första Diamond League-tävling för säsongen på torsdag.

Då hade det inte ens gått ett dygn sedan han på Instagram meddelade att han lämnar collegelivet efter bara ett år för att bli proffs.

Några detaljer om kontraktets längd och storlek släpptes inte, men enligt Wessfeldt är det långt och alla stora skoföretag har slagits om hans namnteckning.

Dans runt guldkalven

Och dansen runt den 19-åriga guldkalven har bara börjat. Sponsorkön är lång för en av världens mest spännande friidrottare.

Det finns både svenska och utländska företag som hört av sig. Vi får titta på vad som finns i övrigt och vilka samarbetspartners han vill ha. ”Mondo” är tillsammans med Jakob Ingebrigtsen (norska 1 500-metersstjärnan) de två mest intressanta som just nu håller på med friidrott, säger Wessfeldt.

Duplantis själv njöt av sin första dag som professionell idrottsman. De amerikanska collegereglerna gör ju att han fram tills nu inte fått tjäna pengar på sin sport.

Tidpunkten var den rätta och det höll mina föräldrar med om också. Det är det bästa beslutet jag kan ta för att ta nästa steg som idrottare. Så det var enkelt, säger han.

Med VM i Doha i höst (28 september-6 oktober) och OS i Tokyo om drygt ett år kan han nu lägga allt fokus på idrottskarriären.

Efter att ha vunnit EM-guld i fjol på 6,05 (världens näst högsta utomhushopp i historien) och som nuvarande etta på världsårsbästalistan (6 meter jämnt) ökar också krav och förväntningar från omgivningen.

Folk förväntar sig mycket av mig, men det gör jag själv också. Jag förväntar mig stora saker och det motiverar mig bara mer, jag vill inte göra mig själv eller någon annan besviken. Jag ska göra allt för att hoppa högt och fortsätta göra insatser som i Berlin.

Duplantis, som har pappa Greg som tränare, kommer att bo i Stockholm under tävlingssäsongen och träna hos sin klubb i Uppsala.

Förhoppningsvis kan jag vinna, Sam Kendricks (amerikanen som tog VM-guld 2017) kommer att vara där, förhoppningsvis kan jag besegra honom för andra gången i min karriär. Formen känns jättebra, säger han.