sport.se
Sökknapp
Ishockey

Domaren ska stoppa hjärnskakningarna

Domaren Morgan Johansson leder svensk ishockeys nollvision mot hjärnskakningar. Foto: Adam Ihse/TT

I snitt drabbas en spelare per omgång av hjärnskakning både i SHL och SDHL. I två olika projekt försöker SHL och Svenska ishockeyförbundet komma åt ishockeyns stora problem.
- Lösningen kanske inte finns så långt borta, säger domaren Morgan Johansson.

Vid tisdagens upptaktsträff inför SHL-starten presenterade han siffror som ger förhoppningar. Medan i snitt 1,3 hjärnskakningar inträffar per SHL-omgång (70 hjärnskakningar på 360 matcher förra säsongen) och en i SDHL (35 på 180 matcher) så drabbades landslagen på herr- och damsidan av två hjärnskakningar på 139 matcher.

Samtidigt går SHL in i ett tvåårigt projekt där varje misstänkt hjärnskakning kommer att behandlas med avkylning av hjärnan.

Allting handlar om hur kylning av hjärnan påverkar spelarens återgång till spel efter att ha följt den traditionella hjärntrappan, säger Johan Hemlin, vice vd och sportchef i SHL.

”Beklagligt”

Ligan har genom åren satsat på olika sätt för att få ned antalet hjärnskakningar, men bilden är att problemet kvarstår. När SHL startar på lördag finns profiler som Andreas Engqvist, Djurgården, och förre Luleåstjärnan Patrick Cehlin utanför isen efter långvariga problem.

Det är beklagligt. Vi gör väldigt mycket, men man måste också titta längre ned mot barn och ungdom, som i Morgan Johanssons projekt, för att lära hur man delar ut och tar emot tacklingar. Antalet hjärnskakningar har planat ut de senaste åren, men en hjärnskakning per omgång är för mycket, säger Hemlin.

Morgan Johansson ser också, i en studie med KTH, över problemet med hårda axelkåpor. De var inblandade i 65 procent av hjärnskakningarna i SHL förra säsongen.