sport.se
Sökknapp
Friidrott

Besviken Duplantis tvåa i stavhoppet i Zürich

5,83 räckte till en andraplats för Armand Duplantis i stavhoppet i Zürich, Schweiz. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Armand Duplantis hade ledningen fram till tävlingens absolut sista hopp Då klarade amerikanen Sam Kendricks 5,93 meter, petade ned svensken till en andraplats och vann därmed stavhoppet i Diamond League-tävlingen i Zürich.
- Det här gör mig bara mer motiverad inför VM i Doha, säger en mycket besviken Duplantis till TV4.

Trots att hela världseliten i stavhopp var på plats på Diamond League-galan i Zürich blev det inga svindlande höjder i den schweiziska staden.

Åtminstone sett till de resultat som Armand Duplantis, Sam Kendricks, Piotr Lisek och Co skämt bort friidrottspubliken med under årets säsong.

Ovan nämnda har alla hoppat över sex meter i år och den förstnämnde slog så sent som i helgen till med karriärens näst högsta notering (6,00) när han satte nytt Finnkampsrekord på Stockholms stadion.

Men på Letzigrundstadion i Zürich fick svenskamerikanen se sig besegrad – trots att han länge var ensam ledare i ett starkt startfält. Duplantis var felfri över 5,58, 5,73 och 5, 83 innan han slutligen rev ut sig på 5,93.

”Gör mig mer hungrig”

Den sista höjden klarade däremot amerikanen Sam Kendricks i sitt tredje och sista försök – ett hopp som innebar seger och att han petade ned Duplantis till andraplatsen.

”Mondo” Duplantis var den som förde tävlingen dit där den till slut hamnade. 5,93 är en otroligt hög höjd och en utmaning för alla. Fyra av oss gick för det och jag var den enda som klarade det men det krävdes allt vad jag hade för att lyckas, säger en nöjd Kendricks till TV4.

Jag är väldigt besviken på mig själv. På förhand hade jag varit nöjd med en andraplats, men jag trodde inte att det skulle göra så här ont, säger han – nu med än ännu större iver att uträtta något storartat i Qatars huvudstad där VM avgörs i månadsskiftet september/oktober.

Fanny Roos var också i farten och stod för en fin insats i damernas kulstötning. Tävlingens sjätte och sista stöt mätte 18,74 meter för svenskan, en notering som blev hennes bästa för kvällen (14 centimeter från hennes personbästa) och räckte till en sjundeplats.

Även Thobias Nilsson Montler fanns på plats men fick det inte riktigt att flyga i längdhoppsgropen. 23-åringens bästa resultat kom i det tredje hoppet som var 7,80 meter långt, något som även det räckte till en sjundeplats.

Vann gjorde kubanen Juan Miguel Echevarría som satte nytt världsårsbästa när han redan i sitt första hopp flög 8,65 meter.