sport.se
Sökknapp
Fotboll

Andersson om Krafths övergång: ”På tiden”

Emil Krafth byter Ligue 1 i Frankrike mot Premier League i England. Foto: Janerik Henriksson/TT

Andreas Andersson spelade en säsong i Newcastle. Här ses han i en duell med Chelseas Roberto Di Matteo i en match 1998 där svensken kvitterade till 1–1. Foto: Martyn Hayhow/AP/TT

2 bilder
Det var 20 år sedan sist. Men nu har vi återigen en svensk i klassiska Newcastle United.
- En fantastisk klubb att spela för, säger Andreas Andersson som var den senaste svensken att ta plats i det svartvitrandiga Premier League-laget.

Nuvarande AFC Eskilstuna-målvakten Ole Söderberg har visserligen spelat i ungdomsakademin och tillhörde Newcastle 2008–2012. Men i Premier League har ingen svensk spelare representerat ”The Magpies” sedan Andreas Andersson drog på sig den svartvita tröjan säsongen 1998–1999.

När den förre landslagsanfallaren får höra att Emil Krafths övergång har blivit officiell välkomnar han nyheten.

”Klimatet inte det bästa”

45-åringen, som nu för tiden är tränare för IFK Stocksunds damlag utanför Stockholm, tror att steget från franska Amiens till Newcastle kommer att passa Krafth väl.

Det är en grym klubb där det förväntas mycket från alla håll och kanter. En fantastisk klubb att spela för med mycket support på läktare och i alla tänkbara led. Det blir nog grymt, skulle jag tro.

Newcastle är förvisso i ett helt annat läge i dag än när Andreas Andersson lämnade klubben i slutet på 90-talet. På den tiden hade Kenny Dalglish nyligen tagit över tränarposten från klubblegendaren Kevin Keegan och det aspirerades snarare på topplaceringar än att behöva kriga för att hålla sig kvar i det engelska finrummet som fallet är i dag.

Det är ett jäkla engagemang och man lever för fotbollen där. Det är ett lag som många attraheras av att spela i. Sedan är klimatet kanske inte det allra bästa men rent fotbollsmässigt tror jag att det blir väldigt bra för Krafth, säger Andersson.

Jag har inte jättebra koll, men jag följer dem. Absolut. Jag vet inte direkt vilka han kommer att konkurrera med men jag tror säkert att de köper honom för att han ska spela. Men det är upp till honom själv att visa att han är bra nog. Han har samlat på sig en del erfarenhet nu så det här kommer nog passa honom bra.

Nej, den var grym. Den byggdes om när jag lämnade, den tog 38 000 när jag var där (i dag cirka 52 000), men det var bra tryck då också kan jag säga. Allt som oftast är det fullsatt och det blir en kokande gryta att spela i.